În Fizică există teoreticieni și experimentatori. Dar Fizica mare și adevărată se află la intersecția între teorie și experiment. Dacă nu ai înțeles de la început acest lucru, mai târziu ajungi totuși să-l înțelegi, dar de obicei este prea târziu să mai faci fizică mare. Heisenberg avea 23 de ani când a avut viziunea Principiului de Incertitudine, Pauli nu împlinise 25 de ani când “a dat” Principiul de Excluziune, Brian Josephson avea 22 de ani atunci când a descoperit efectul care îi poartă numele. Diferența de vârstă între ei și un elev de clasa a 12-a este de cât? Între trei și șase ani. Și toți trei au primit Premiul Nobel.
Ca și pentru sportul de performanță sau pentru o carieră muzicală de performanță, pentru a ajunge un fizician adevărat, trebuie să te pregătești de mic. Și pentru aceasta îți trebuie câteva lucruri, dar mai ales și mai ales, îți trebuie un profesor adevărat. Un profesor care înainte de orice să-și iubească nemărginit și meseria, și elevii. Rodica Argeșanu este un astfel de profesor. Am avut o dată privilegiul să mă aflu vreo două ore cu ea și cu elevii săi. Și i-am văzut cum se uitau unii la alții, cum se bucurau unii de alții și mai ales câtă plăcere le făcea să pună întrebări.
Și la bucuria mea privind acum spre ziua aceea, se adaugă bucuria de a vedea cum Doamna Profesor Argeșanu își împlinește (din nou) și cealaltă mare datorie a unui profesor adevărat: scrie cărți. Nu simple manuale, cărți. „Lucrări experimentale de fizică – Clasa a IX-a Real” este o asemenea carte, una care poate pregăti mintea și sufletul celor care își doresc cu adevărat să învețe viitoarea performanță. Pentru că, așa cum spune Doamna Argeșanu, „un absolvent de liceu, secţia real, trebuie să fie capabil să-şi gândească un experiment de fizică, să-şi culeagă datele şi, foarte important, să prelucreze aceste date”. Și încă ceva: scoateți din această frază cuvintele “secția real” și ”fizică” și veți vedea că acest crez poate (aș spune chiar că trebuie) adoptat de orice viitor absolvent de liceu care înțelege că POATE construi o lume, a lui și a generației lui, condusă de judecată și împlinită de înțelegere – singura șansă reală de a trăi liber și frumos. Dacă sunteți părinți sau pur și simplu vă cade în mână această carte, răsfoiți-o și bucurați-vă de ea, și aduceți-vă aminte că încă există un lucru formidabil care ne unește pe toți: calitatea noastră de foști elevi. Nu trebuie să uităm niciodată de ea. Pentru copiii noștri și pentru noi înșine.
Andrei Dorobanțu
Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei