Ziua ștafetei, acum decid eu! (2015)



Locul/Data: Aeroportul Otopeni (16-20/11/2015)
Coordonator: Prof. Florin Ulete
Obiective: Experimentarea unei profesii precum : pilot de avion, controlor trafic aerian, avocat regizor, inginer IT, inginer, mecatronist, etc.

 

Proiectul s-a desfăşurat în perioada 16- 20 noiembrie 2015. În cadrul acestui proiect, elevii au avut ocazia să experimenteze pentru o zi profesia mult visată.  Elevii clasei a XI- D au experimentat profesii precum : pilot de avion, controlor trafic aerian, avocat regizor, inginer IT, inginer mecatronist  etc.

Pentru ca la absolvirea liceului să fim hotărâţi în ceea dorim să profesăm, în acest an, mai mulţi elevi din clasa a XI-a D şi Camelia Stoian de la a XI-A, am luat ştafeta şi ne-am îndeplinit visul. Pentru fiecare a fost o ocazie unică prin care, pentru o zi,  a văzut partea practică din job-ul la care aspiră. „S-a acumulat experienţă” au spus la unison toţi participanţii.

Robert Dobriţoiu a încercat scaunul de Project Managerpost-proj-4

Deoarece acest proiect este la nivel naţional (chiar internaţional), el a mers împreună cu un băiat din Piatra Neamţ la o firmă de IT şi au stat pentru
o zi împreună cu un Project Manager. Mentorul lor le-a răspuns la fiecare întrebare, le-a explicat ce presupune această meserie, despre ce şi cum se face un business, dar şi de ce studii ai nevoie. Îl tentează domeniul şi acum ştie cam care este pasul următor.

Avocatul are cea mai grea misiune

De acest lucru s-au convins Carmen Ghenoiu, Ancuţa Mihalaşcu şi Sînziana Radu. Ele au căpătat o viziune mai clară a acestui domeniu, au descoperit esenţa. Au vizitat judecătoria, tribunalul, curtea de apel şi au asistat la procese. Au înţeles diferenţa dintre penal şi civil, iar întrebările n-au contenit.

„Procesele la care am fost duşi ne-au arătat o parte din viaţa pe care o vom avea. Deşi am fost doar pentru o zi avocat, am simţit că asta vreau să fac pe viitor” a dezvăluit Carmen Ghenoiu pentru BHM.

Job-ul perfect – să lucrezi cu banii

În opinia Ioanei Duţă acest job este relaxant, însă are şi zile puţin mai tensionate. Ea, Andreea Belinsca şi Ana Maria Radian au avut oportunitatea să păşească în sedul BRD şi să discute cu mai mulţi brokeri despre ceea ce înseamnă de fapt şi de drept acest lucru şi au văzut practic toată schema de lucru.

Ana Maria Radian a declarat că: „Acest proiect mi s-a părut o oportunitate uriaşă, deoarece am avut ocazia să văd dacă îmi place această meserie, dacă sunt făcută pentru a fi o viaţă întreagă un broker.”
Mateiştii au capul în norbig_img_6101

Ramona, Diana, Sami, Roxana şi Roby vor să fie la înălţime şi au visuri măreţe, vor un job legat de aviaţie. Băieţii îşi doresc să devină aviato
ri, pe când fetele – controloare de trafic aerian. Ziua pentru ei a fost unică, au văzut o mică parte din lumea aviaţiei.
„Am văzut cele două platforme, cu cele două piste, ne-a fost prezentată cabina pilotului şi am fost în turnul de control de trafic de sol. Mi s-a părut interesant şi e ceva ce chiar mă atrage, pe viitor aş vrea să mă axez pe acest lucru”(Diana Grosu).

Camelia Stoian – pentru a patra oara în proiect

Deja o „veterană” în proiect, obişnuită cu modul în care se vor desfăşura lucrurile, anul acesta a ales să activeze în domeniul juridic – nici mai mult, nici mai puţin decât Secretar de Stat în cadrul “Ministerului Educaţiei şi Cercetării”.

„ Ziua a fost minunată, am aflat foarte multe lucruri pe care nu le ştiam. Am aflat cum se obţin finanţări pentru grădiniţe şi şcoli, am aflat cum se accesează fonduri din Banca Mondială, am aflat ce înseamnă un Consiliu Tehnico-Economic şi multe alte lucruri interesante. Am fost tratată cu seriozitate şi respect. Mentorul meu mi-a dat răspunsul tuturor întrebărilor pe care i le-am adresat şi a avut grijă să am parte de o experienţă de neuitat” a declarat aceasta pentru BHM.

Regizor pentru o viaţă

12315158_872928079490415_488877607_oSă fii regizor nu înseamnă doar să creezi, înseamnă să dai viaţă unor personaje şi întâmplări în care tu să crezi. Trebuie să pornească de la tine. Eu şi Bianca Mihaela Toma am avut parte de o zi de poveste, alături de regizoarea filmului „Poveste de dragoste”. Echipa Zazu film ne-a răspuns la fiecare întrebare, am dezbătut probleme legate de producerea şi conceperea unui film – cum de la o idee se ajunge la imagine. Am aruncat o privire şi în scenariul unui film, iar seara am fost la avampremiera „Poveste de dragoste”. Iar Ileana Cecău a fost extrem de drăguţă să ne dezvăluie taine din lumea cinematografiei, dincolo de partea regizorală.

Dacă ar fi să trag o concluzie după prezentarea acestor proiecte, realizez că am repetat obsesiv cuvinte precum „viitor”, „experienţă”, „învăţat”. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Trebuie să practicăm ca să aplicăm teoria, să ne implicăm pentru a vedea şi
cealaltă jumătate a lunii.

Sursa artcolului BHM.news