Institutul Național al Patrimoniului derulează, în perioada august–noiembrie 2024, proiectul Cartiere uitate din București – Cartierul evreiesc, cofinanțat de AFCN, împreună cu partenerii săi, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și Colegiul Național „Matei Basarab”.
Proiectul și-a propus să contribuie la cunoașterea și promovarea patrimoniului material al comunității evreiești, de către tineri (în mod special, elevii liceului nostru) și publicul larg.
Proiectul include o scurtă prezentare al monumentelor și al clădirilor cu valoare istorică, precum și elaborarea unor microbiografii ale unor personalități de origine evreiască, care au contribuit la modernizarea și dezvoltarea economică a României, în general și a Bucureștiului, în special.
De asemenea, proiectul cuprinde două ateliere educaționale care s-au desfășurat în zilele de 5 și 6 noiembrie 2024, în parteneriat cu Colegiul Național „Matei Basarab”, structurate în două părți, prima teoretică, de prezentare a unor obiective arhitecturale și personalități evreiești, iar în cea de a doua, practică, s-a organizat o vânătoare de comori, cu un traseu care va contribui la cunoașterea patrimoniului construit din fostul cartier evreiesc. La cele două ateliere au participat elevii claselor a IX-a A și a X-a A, care s-au implicat în activități cu seriozitate, spirit de echipă, dar mai ales curiozitate pentru noutățile legate de zona în care se află liceul unde învață.
O altă etapă a proiectului constă în realizarea unei expoziții, care a fost vernisată la sediul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (Bd. Mareșal Constantin Prezan nr. 2A), pe 7 noiembrie 2024. Au participat profesori de la Colegiul Național „Matei Basarab”.
Expoziția este împărțită în patru secțiuni: Edificii și personalități religioase, Edificii culturale, Edificii publice – învățământ și școli, Instituții și personalități medicale, Bancheri, industriași, filantropi, Personalități culturale – arhitecți. Tematicile reflectă contribuția în ansamblu a comunității evreiești din București la procesul de modernizare și dezvoltare a României.