Teatru


Trupa de teatru a Colegiului Național „Matei Basarab”ingenioArt_1

Ingenio Art

SPECTACOLUL DE TEATRU „VISUL” al trupei de teatru INGENIO ART – anul școlar 2023-2024

Trupa de teatru „INGENIO ART” a Colegiului Național „Matei Basarab” a realizat în anul școlar 2023-2024 un proiect deosebit de ambițios sub coordonarea artistică a actorului Mihai Răzuș – spectacolul „VISUL” după piesa de teatru „Visul unei nopți de vară” a geniului William Shakespeare.

Repetițiile au început în primăvara anului 2023, în cadrul Colegiului , apoi în vara anului 2023 s-au continuat în aer liber în Parcurile din București, pentru ca premiera să aibă loc în noiembrie 2023 la Teatrul Evreiesc de Stat.

 Spectacolul și- a reluat parcursul firesc, după premiera din noiembrie 2023 și cu o distribuție puțin modificată a revenit pe scena Colegiului Național „Matei Basarab” în luna mai 2024.

Spectacolul susținut de elevii Colegiului Național „Matei Basarab” , împreună cu colegii lor de la Colegiile „Dinu Lipatti”  și „Gh. Șincai”, componenți ai trupei de teatru „Ingenio Art”, s-a jucat în fața a peste 1.000 de elevi, care au fost deosebit de impresionați de performanța acestora.

SPECTACOLUL DE TEATRU SOCIAL „Ora de geografie sufletească”-anul școlar 2022-2023

Trupa de teatru „Ingenio Art” a Colegiului Națonal „ Matei Basarab” a realizat în anul școlar 2022-2023  spectacolul de teatru pe teme sociale „Ora de geografie sufletească”.

Elevii Colegiului Național „Matei Basarab” au repetat și s-au implicat în mod excepțional în acest proiect teatral educativ și social.

Proiectul a fost cofinanțat de Primăria Municipiului București prin Centrul ARCUB , în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilpă „București afectiv 2022”.

Spectacolul s-a jucat în 6 licee din 6 sectoare ale Municipiului București și s-a bucurat de prezența a peste 1.500 de elevi.

Proiectul a fost prezentat pentru:

Sectorul 1-Colegiul Național „Sfântul Sava”

Sectorul 2- Colegiul Național „Mihai Viteazul”

Sectorul 3- Teatrul Evreiesc de Stat

Sectorul 4- Colegiul Național „Ion Creangă”

Sectorul 5- Liceul teoretic „Ion Barbu”

Secrorul 6- Liceul teoretic „Tudor Vladimirescu”

Coordonatorul proiectului a fost actorul Mihai Răzuș, iar spectacolele s-au desfășurat sub egida Asociației Culturale „Șerban Ionescu”

 

An școlar 2018 – 2019

Profesor Coordonator: Florin Dobre

 

Membrii trupei:

  • Ghiță Claudia Ștefania – 9C

„E destul de greu să exprim ce înseamnă teatrul pentru mine. Însa pot spune un lucru, pe scenă mă simt în largul meu indiferent de situație, iar aplauzele de după spectacol sunt cele mai frumoase sunete!”

  • Pungulescu Tudor Matei – 9E

„Cei din trupă m-au ajutat să mă integrez, au investit timp și încredere în mine, lucru ce m-a ajutat super mult să mă dezvolt atât ca persoană, cât și ca artist. Vreau să le mulțumesc, mă bucur că i-am cunoscut și sper să continuăm să lucrăm și în anii următori!”

  • Mocanu Radu – 10A

„Când am început să joc teatru, am știut că voi cunoaște persoane noi, însă nu mi-am dat seama că mă voi descoperi și pe mine însumi.”

  • Moldovan Teodora – 10B
  • Seksi Livia Mădălina – 10C
  • Grigore Mădălin – 10C
  • Trandafir Patricia – 10D
  • Coșca Georgiana – 10D
  • Dobre Mara – 10D
  • Răducu Diana – 10G
  • Țalapin Costin – 10G
  • Preda Ion – 11H
  • Șovar Alexia Maria – 10F

„Sunt o marionetă animată de emoții. Sunt TU din altă perspectivă :)”

  • Ion Andreea Grațiela – 10G

„Teatrul e locul unde poți să fii tâmpit, fără să te întrebe nimeni de ce. Cu toate că la început ți-e greu și numa’ să stai pe scenă și să privești în față, odată cu trecerea timpului, capeți experiență, încredere în sine și iată că la final se lasă cu discursuri lacrimogene și avalanșe de îmbrățișări… ăștia suntem noi, Ingenio Art!”

  • Bezvolev Roxana – 10H

„Pentru mine, teatrul reprezintă o scurtătură către aprecierea de sine. Arta actorului este capacitatea de a transfigura, oriunde și oricând, realitatea.”

  • Anton Alexandru – 12A

„Teatrul înseamnă adevăr și reprezintă arta prin care mă pot cunoaște cel mai bine pe mine însumi și prin care pot înțelege cât mai multe despre lumea în care trăiesc.”

 

A existat un moment în istoria trupei noastre, când practic rămăsesem doar vreo 4-5 membrii, fără profesor coordonator sau orice altă viziune. Însă, la apelul făcut de directorul adjunct, Diță Nicolae, a venit în ajutorul nostru Florin Dobre. El a fost pentru noi și încă este, o gură de aer într-un vid al artei teatrale, o gură de aer ce a ajutat trupa Ingenio Art să prindă viață precum pasărea phoenix.

Repetițiile trupei noastre se desfășoară în cantina liceului, dar și în sala de festivități. Muncim cu drag și spor pentru a vă putea oferi cele mai frumoase spectacole.

Data de 12 aprilie 2019 a fost marcată în calendare de către elevii CNMB, ca ziua decisivă în care s-a dat lupta epică dintre trupa veche si trupa nouă de teatru a liceului nostru. Un eveniment unic, plin de umor, sala de festivităţi umplându-se de aplauze şi urări pentru cele două trupe, care şi-au dat sufletul pe scenă, la fel ca nişte adevăraţi actori. Dacă pe scenă am avut ocazia de a cunoaşte nişte personaje cu adevărat fascinante, propun ca acum să-i cunoaştem şi pe oamenii care le-au dat viaţă și să aflăm detalii din spatele culiselor!

http://bhm.news/batalia-trupelor-2019-persoanele-din-spatele-personajelor/

 

Realizări:

  • Festivalul de Teatru,, Jean Monnet” 2017

Trupa “Ingenio Art” a obținut Premiul I cu piesa ,, Lecția de viață ”de Dan Mihăescu , iar colegul nostru Oprea Andrei a primit premiul I în rol principal masculin pentru interpretarea personajului   ,, Biluții ”

 

  • Festivalul Național de Teatru pentru liceeni „Jos Pălăria” 10-12 Mai 2019

Deși nu am obținut un premiu, am căpătat experiență și ne-am bucurat de fiecare moment petrecut acolo atât ca actori pe scenă, cât și ca spectatori privind piesele celorlalte trupe.

 

  • Festivalul de Teatru pentru elevi și liceeni „Joc în joacă” 18-19 Mai 2019

Trupa Colegiului Național Matei Basarab a strălucit la acest festival, piesele noastre clasându-se pe primele locuri:

 

Premiul I pentru piesa ,, D’ale Carnavalului” de I. L. Caragiale

Premiul al III-lea pentru piesa ,, Floarea și Gheorghe” de Natalia Călin

 

O parte din Colegii noștri au obținut Premii de interpretare pentru măiestria cu care aceștia și-au adus la viață personajele:

Șovar Alexia în rolul ,,Mița Baston” din ,, D’ale Carnavalului”

Trandafir Patricia în rolul ,,Floarea” din ,, Floarea și Gheorghe”

Mocanu Radu în rolul ,, Catindatul” din ,, D’ale Carnavalului”

 

  • Festivalul Național de Teatru pentru elevi „George Constantin” 1-2 Iunie 2019

Am fost una dintre cele 25 de trupe de teatru selecționate din cele 106 înscrise din toată țara să participe în cadrul acestui festival. Colegul nostru Anton Alexandru a obținut premiul pentru rol principal masculin. El a interpretat personajul ,, Leonard Jebeleanu” din piesa ,, Pijamale” de Mawby Green și Ed Feilbert.

 

Trupa de teatru 2013 – 2015