Ziua Europeană a Limbilor (2015-2016)Locul/Data: Colegiul Naţional „ Matei Basarab” (2015-2016)
Coordonator: Catedra de limbi moderne 
Obiective: Promovarea diversității culturale și a limbilor internaționale

           

JOURNÉE EUROPÉENNE DES LANGUES                            

                                EUROPEAN DAY OF LANGUAGES              

                                                   EUROPAISCHER TAG DER SPRACHEN                                                        

 

Ziua Europeană a Limbilor

Ziua europeană a limbilor este un eveniment organizat anual la data de 26 septembrie, pentru a sărbători diversitatea lingvistică a unui continent.

Această zi  se sărbătorește deoarece este o ocazie de a reaminti varietatea limbilor vorbite în Europa, de a promova diversitatea culturală și lingvistică și de a încuraja învățarea limbilor străine la orice vârstă.

Astfel, în data de 27.09.2016,  catedra de limbi străine (profesorii de lb franceza, engleza, germana si latină) impreuna cu elevii claselor IX A, B, C, D, F, G, H, X B, , X E, XI D, H, I, XII A, F ai CNMB, au sărbătorit JOURNÉE EUROPÉENNE DES LANGUES.

Evenimentul a fost marcat prin :
 
Momente muzicale realizate de elevii Rotar Daniel, Coman Alexa, Mihu Adrian, Stoica Diana si Boliacu Bianca;
 
Concurs “Europa in imagini”
Concurs de muzica europeana
Recital poezie românească
Expozitie de desene in acuarela “Diferiti, dar impreuna”
Degustare specialităti culinare europene

 

Deşi noul an şcolar abia începuse, pe 24 septembrie 2015 , mateiştii au sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor. La eveniment au participat elevi de la toate clasele, de la bobocei până la cei pe care îi aşteaptă examenul de Bacalaureat.

Înainte ca serbarea să înceapă, pe când se făceau ultimele pregătiri, sala era un tumult continuu. Chiar dacă s-au făcut îmbunătăţiri până în ultimul moment la replicile miniaturale ale monumentelor precum Turnul Eiffel sau Big Ben, iar platourile cu bunătăţi nu mai conteneau a se înmulţi, totul a fost pus la punct conform planului.

Cu mai puţine emoţii decât anul trecut, dar cu acelaşi zâmbet ingenuu, Luana Marin   ( XII G) ne-a urat bun venit la Ziua Europeană a Limbilor. Serbarea a fost deschisă cu prezentarea Ştefaniei Vochin ( XII G) despre importanţa învăţării limbilor străine şi a multiculturalităţii, apoi am aflat amănunte despre tradiţiile, portul popular şi gastronomia tătarilor, a nemţilor şi a ciprioţilor de la colegii noştri, Costache Tudor (XA), Floricescu Bogdan (XA), şi Alexia Constantinou (XII G).Colegii de la clasele a XII a FGH au recitat poezia’’Lili Marleen’’, în limba germană. Această zi nu putea trece fără o mică provocare. Au urmat, astfel, concursurile de muzică şi cu personalităţi istorice din cultura celor trei limbi studiate în liceul nostru (franceză, engleză, germană). La final, Denisa Trofin, (XII G), Larisa Mihăeş ( XII G) şi Mihăilă Claudia (IX H) ne-au încântat cu interpretări ale melodiilor celebre, precum Je t’aime (Lara Fabian) , Rehab (Amy Winehouse), Je veux (Zaz) în urma cărora a venit mult aşteptata degustare a checurilor, prăjiturilor, fursecurilor şi tartelor de pe teritoriul Europei adunate.

Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită întâia oară în anul 2001, pe când Uniunea Europeană număra 25 de state membre. Obiectivul principal al zilei de 26 septembrie este conştientizarea bogăţiei diversităţii lingvistice a Europei, precum şi dezvoltarea toleranţei faţă de alte culturi mai mult sau mai puţin cunoscute. La cea de-a 14-a aniversare, când Uniunea Europeană este mai bogată cu trei state, Colegiul Naţional „ Matei Basarab” a transformat această zi într-un fenomen de sincretism, îmbinând muzica, literatura, istoria şi gastronomia.

Elevă: Ştefania Vochin ( XII G)